FAQ

Veelgestelde vragen

Start > Veelgestelde vragen > Hoe vind ik een goede supervisor?

Hoe vind ik een goede supervisor?

In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), de jeugdhulp en het sociale domein zijn vele registraties te behalen waarmee je jouw kennis en kunde kunt aantonen. Supervisie is een belangrijk onderdeel van de opleiding tot zo'n registratie.

Supervisie wordt verzorgd door een supervisor, een vakgenoot met ervaring en specifieke vaardigheden om jou als supervisant te begeleiden in jouw ontwikkeling. De kwaliteit van supervisie hangt logischerwijs voor een groot gedeelte af van deze supervisor, dus is het belangrijk een goede supervisor te vinden. Maar hoe vind je een goede supervisor?

5 tips voor het vinden van jouw ideale supervisor

Het kan een aardige zoektocht zijn naar de juiste supervisor, daarom hier een paar handige tips:

1. Begin op tijd

Supervisoren zijn in het algemeen al schaars en bovendien zijn de meeste goede supervisoren zelf nog werkzaam in hun vakgebied, waar vaak lange wachtlijsten zijn. Ze hebben dus een volle agenda. Wees dus niet verbaasd als ze ook voor supervisie een wachtlijst hebben. Begin dus op tijd met het zoeken naar een supervisor zodat je geen vertraging op loopt met je opleiding en de tijd hebt om een goede keuze te maken.

2. Bepaal wat je belangrijk vindt

Uiteraard heeft de juiste supervisor voor jou de kwalificaties nodig die geƫist worden door de vereniging waar jij jouw registratie wilt behalen, maar denk goed na wat je nog meer belangrijk vindt.

Wat zou het basisberoep zijn van jouw ideale supervisor? Vind je het belangrijker dat je supervisor breed is opgeleid of ben je op zoek naar een echte specialist? Wil je in de toekomst wellicht nog andere registraties behalen en zou je de supervisie uren wellicht dubbel kunnen laten tellen? Wil je een supervisor vanuit het zelfde werkveld of denk je dat een ander perspectief juist veel meerwaarde heeft? Wil je individuele supervisie of met meerdere supervisanten tegelijkertijd?

3. Vermijd dubbelrollen

Het is verleidelijk om je supervisor dichtbij huis te zoeken, bijvoorbeeld een collega. Vaak lijkt dit ook financieel aantrekkelijker. Maar pas op voor de dubbelrollen die hierdoor kunnen ontstaan. Voor supervisie is het erg belangrijk dat je in alle veiligheid kan reflecteren op je handelen en dat er dus geen andere belangen interfereren. Het is bijvoorbeeld moeilijk open te zijn over de moeilijkheden die je tegenkomt en je zwakheden wanneer je supervisor ook bepaalt of je contract verlengd wordt of niet.

4. Maak persoonlijk kennis

Net zoals bij therapie of coaching is de 'klik' die je ervaart met je supervisor erg belangrijk. Je moet je genoeg op je gemak voelen om open te kunnen reflecteren en eventueel persoonlijke zaken in te brengen als deze relevant zijn voor je handelen. Dus ook al lijkt een supervisor op papier aan al je wensen te voldoen, is het erg belangrijk eerst persoonlijk kennis te maken voordat je een supervisietraject aangaat.

5. Beperk je niet vanwege de reisafstand

Je kan hier op de website goed zoeken op reisafstand en het is natuurlijk handig om deze zo beperkt mogelijk te houden. Het is nu eenmaal erg prettig om elkaar fysiek te ontmoeten voor supervisie, maar in sommige gebieden in Nederland zijn nu eenmaal minder supervisoren beschikbaar. Of hebben ze een lange wachtlijst.

Dus kan online supervisie via beeldbellen een goede uitkomst zijn. Je keuze aan supervisoren wordt hierdoor aanzienlijk groter!

Succes met het vinden van jouw ideale supervisor!



Ga terug

Ben je supervisor?

Supervisanten zijn op zoek naar jou!

Maak snel een account aan zodat je kan inloggen en een profiel kan aanmaken.

Meld je gratis aan

Gratis profiel

Maak als supervisor gratis een profiel aan.

Het is zo gedaan. In 10 minuten staat je profiel online.

Maak een profiel aan

Bespaar tijd en geld

Combineer supervisietrajecten door een supervisor te zoeken met meerdere registraties en bespaar tijd en geld!

Feedback

Idee, klacht of suggestie?